Je prírodný vitamín C podvod ?

Sponzorovaný obsah

C vitaminL-askorbová kyselina

Kontrastný s organickým a „anorganickým“ a ísť o krok ďalej s prírodným a syntetickým vitamínom C nie je v podstate nič iné ako marketing.

Domáci trh s vitamínom C je mimoriadne nasýtený a stovky výrobkov súťažia o milosť zákazníkov. Preto spoločnosti musia používať rôzne kreatívne marketingové techniky, aby upútali pozornosť na svoje vlastné výrobky, s nižšou cenou, ozdobnejšími obalmi, sympatickejšou reklamnou tvárou alebo horou veľkých diapozitívov. Je to pravdepodobne druhý dôvod, ktorý vyvolal súperenie medzi organickými a anorganickými vitamínmi C, pretože v skutočnosti existuje iba organický vitamín C.


Mnoho spoločností sa snaží získať nespravodlivú výhodu umiestnením vlastného „organického prírodného vitamínu C pred výrobky konkurencie. Vo všeobecnosti existujú argumenty pre ekologickú výrobu, že je prospešnejšie, pomalšie sa vylučuje z tela a je prirodzené, čo samo o sebe má reklamnú hodnotu. Kontrast organického a „anorganického“ a postupovanie o krok ďalej s prírodným a syntetickým vitamínom C však v podstate nie je nič iné ako marketing.

Pojem organický a anorganický nie je taký jasný, ako by sme si mohli myslieť. Termín organická zlúčenina sa všeobecne týka zlúčenín obsahujúcich uhlík (vrátane väzby uhlík-uhlík a / alebo uhľovodík). Zoznam výnimiek je však dlhý: grafit a diamanty sú anorganické, hoci obsahujú väzby C-C, ale veľa zlúčenín (ako je chlorid uhličitý) je klasifikovaných ako organické bez akýchkoľvek väzieb C-H alebo C-C. Zlúčeniny prechodného pásma sú obohatené okrem iného organokovovými zlúčeninami vrátane niektorých prírodných látok, ako je napríklad amavadín v muchotrávke.

Niet však pochýb o tom, že kyselina askorbová (často považovaná za vitamín C) je organická látka. Nedorozumenia, nesprávne interpretácie môžu byť tiež dôsledkom skutočnosti, že zlúčenina sa vyskytuje v niekoľkých „formách“. Existujú dva zrkadlové obrazové páry (enantioméry) kyseliny askorbovej, D a L kyselina askorbová (písmená D a L sú odvodené z latinských slov dexter – right, laevus – left). V niektorých ohľadoch sú tieto dve zlúčeniny “zameniteľné”, ale v ľudskom tele sa ako vitamín dobre využíva iba kyselina L-askorbová (t. J. Vykonáva funkcie, ktoré sú potrebné pre normálne fungovanie nášho tela). Kým je však ako vitamín zbytočná, kyselina D-askorbová je neškodná a nepredstavuje žiadne riziko.

Keď beriete vitamín C z prírodného zdroja, prehltne sa aj veľa ďalších látok

Kyselina D-askorbová sa nevyskytuje prirodzene, ale môže sa vyrábať synteticky a nemožno ju predávať ako vitamín, ktorý sa zvyčajne používa na konzerváciu potravín. Kyselina L-askorbová je pomerne lacná komodita a nie je typicky “substituovaná” kyselinou D-askorbovou alebo racemickou kyselinou askorbovou v vitamínových formuláciách. Niektoré výrobky sú niekedy propagované ako výrobky obsahujúce prírodný vitamín C a konkurenti sú syntetickí, čo nie je také účinné. Realita je taká, že všetky komerčne dostupné výrobky obsahujú synteticky vyrobené suroviny, pretože extrahovanie vitamínu C z rastlín by bolo drahšie. Je tiež nesprávne tvrdiť, že syntetické látky sú menej účinné, pretože „syntetické varianty“, ktoré sa vyrábajú synteticky, používajú rovnakú kyselinu L-askorbovú ako prírodný vitamín C. Nie je však možné rozlišovať medzi prírodnou a syntetickou kyselinou L-askorbovou, pretože je to rovnaká molekula.

Na prírodnú a umelú konfrontáciu existuje iba jeden vážny aspekt. Keď beriete vitamín C z prírodného zdroja, do tela sa pridáva množstvo ďalších látok – a ak napríklad jete ovocie, majú tiež priaznivé účinky (napr. Antioxidačný účinok, príjem vlákniny, doplnenie ďalších vitamínov). Preto (v ideálnom prípade) by bolo ideálne pokryť denný príjem vitamínov z konzumovanej zeleniny a ovocia. Niektoré výrobky sú označené rastlinou, z ktorej boli extrahované (napríklad šípky alebo acerola), ale vo väčšine prípadov obsahujú iba niekoľko miligramov rastlinných extraktov, do ktorých sa pridá 10 až 100 mg čistej kyseliny L-askorbovej.

Vitamín C je pravdepodobne najznámejší mikronutrient a väčšina ľudí si je vedomá jeho dôležitosti. Ale menej ľudí presne vie, aká je ich funkcia v tele a aké sú príznaky. Odpoveď nájdete v našom článku!

Jedným z „problémov“ s vitamínom C je to, že sa po absorpcii rýchlo vylučuje (močom). Ak chcete, aby hladina zlúčeniny v krvi bola neustále vysoká, musíte ju užiť niekoľkokrát denne. Na dosiahnutie približne konštantných koncentrácií v priebehu celého dňa pomocou jedinej dávky sa môžu použiť rôzne roztoky technológie liekov (postupné uvoľňovanie). Otázkou je, či stojí za to pohodlne používať túto veľmi lacnú zmes v drahých výrobkoch s drahými technológiami (stojí viac polievky ako mäso …). Avšak v takýchto produktoch vitamínu C s predĺženým uvoľňovaním sa nenachádza ani jedna zo zázračných zlúčenín, ale kyselina L-askorbová ako aktívna zložka – len „zabalená“, aby sa vstrebávala pomalšie.

Zdroj: www.supergreens.cz